2020. feb 26.

Ámokfutás a szegedi Csillag börtönben

írta: Cabe Ferrant
Ámokfutás a szegedi Csillag börtönben

fnyip19850207010.jpg

Richter Richárdot 1985. február 26-án napkelte előtt a Csillag börtönben végezték ki. Érdemes megemlíteni, hogy az igazságszolgáltatás ez esetben rendkívül gyorsan dolgozott. Egyéb emberölési esetekben a tett és a jogerős ítélet kimondása között akár két év is eltelhetett, Richter viszont az ámokfutás, a gyilkosságok elkövetése után négy hónappal már nem élt.

De hogyan is kezdődött?

1984. október 19-én Richter Richárd gyilkossági kísérlet miatt 7 éves börtönbüntetését töltötte. Aznap az Alföldi Bútorgyárnak a Csillag börtön mellett lévő telephelyén dolgozott, mint máskor. Azaz…

Az események egészen másképp alakultak, mint máskor. A szerelőüzem művezetője azon kapta Richtert, hogy az a köszörűnél állva egy kést készít magának. Az ilyesmi pedig nem csak, hogy tilos, de nem is túl jó előjel egy olyan veszedelmes bűnözőnél, mint Richter.

Richter Richárd „jó” családból származott. Az Angyalföldön született, kilenc testvére közül heten voltak fiúk, akik olyan szorgosak és kedvesek voltak, hogy a már gyerekkorú Richárdot is bevonták zűrös ügyeikbe. Bár a család azt terjesztette magáról, hogy a híres cirkuszi dinasztiához tartozik, ebből mindössze annyi volt igaz, hogy a nagyszülők hajdan valóban dolgoztak cirkuszban.

Richárd, „a szorgos gyermek” 14 éves volt, amikor az ő és családja viselt dolgaival a Magyar Televízió Kék fény című műsora is foglalkozott. 23 éves korára Richter már nyolc évet töltött börtönben.

1979-ben egy kocsmai nézeteltérést követően Richter hasba szúrt egy férfit. Bár megszökött a késelés helyszínéről, de nem sokkal később elfogták és még abban az évben bíróság elé is állították. Richtert a bíróság gyilkossági kísérlet miatt 7 év börtönre ítélte.

1980-ban került a szegedi Csillag börtönben, ami nem arról híres, hogy kleptomániás úri kisasszonyokat zárnak oda. Richter azonban a kemény kiúk között is gyorsan nevet és rangot szerzett magának. A kistermetű, de igen erős fizikumú fiatalember a börtönben fegyelmezetlen volt, szembeszállt az őrszemélyzettel és rendszeresen megszegte a szabályokat, számtalanszor kellett figyelmeztetni és fenyíteni.

„Vendégszereplése” alatt 32 alkalommal fenyítették, 1983 januárjától pedig különösen veszélyes fogvatartott minősítést kapott. De akadt egyéb baj is vele. Lassan üldözési mánia kezdett úrrá lenni rajta. Vagy ez is csak színjáték volt? Tán sose derül ki. Az biztos, hogy hangoztatta: az őrök meg akarják mérgezni, azért a húsételeket rabtársainak adta, ő csak a tésztákat ette meg. Hogy ebben mi lehetett a logika, az szintén erősen kérdéses, de ha csak ennyit művel, azt feltehetően a kutya se bánta volna.

Amikor késkészítés közben rajtakapták, a művezetői irodába akarták kísérni. Richter ellenkezett, de a húr feltehetően akkor pattant el nála végleg, meglátta az asztalon fekvő gumibotot. Tán úgy vélte, meg akarják verni…

Kísérőit félrelökve visszarohant a szerelőüzembe és magához vette az ott korábban a csomagolóanyag közé elrejtett saját készítésű késeit. A késeket fegyverként használva Richter megkezdte műhelyről műhelyre tartó ámokfutását. Az egymástól elválasztott műhelyeken átrohanva figyelmeztetés nélkül támadt az ott dolgozó személyzetre, akiket szúrásokkal és dobott késekkel terített le. Alig négy perc alatt a börtön hat dolgozóját szúrta le, egyiküket pedig könnyebben megsebesítette. Richtert az őrszemélyzet és a rabok is megpróbálták megállítani, ám a megvadult erőteljes férfi ellen nem volt esélyük. Richter őrjöngésének három halálos áldozata és három súlyos sebesültje volt.

Richtert 1985. január 8-án a Csongrád Megyei Bíróság hivatalos személy ellen, több emberen és visszaesőként elkövetett emberölés bűntette miatt halálra ítélte. Az alig egy hónap múlva megtartott fellebbviteli tárgyaláson a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az ítéletet.

Az ítéletet 1985. február 26-án napkelte előtt vérehajtották.

Forrás: Wikipédia. Kép: Richter a vádlottak padján / MTI fotó

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem