2019. okt 31.

Szadako élni akar

írta: Cabe Ferrant
Szadako élni akar

sadako-sasaki.jpgA történet rövid, mint Szaszaki Szadako élete volt. Egy távoli japán városban, Hirosimában született 1943. január 7-én. Nehéz idők jártak akkor a világban, háború dúlt. De, senki nem választhatja meg, hogy hová és mikor szülessen… Mind „hozott” kottából játszunk. És ki tudja meddig… Szadako 1955. október 25-én hunyt el szülővárosában.

Mindössze két esztendős volt, mikor 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobták az atombombát. Biztosan nem neki szánták, csak éppen ott volt, ahogy a többi áldozat is.

És megúszta. Sokáig azt hitték megúszta, túlélte a poklot. De 1954-ben leukémiát állapítottak meg nála.

Japánban van egy régi szokás, hagyomány, a szenbazuru. Ilyenkor az emberek egy hosszú zsinórra pontosan 1000 hajtogatott papírdarut fűznek fel (mert a hagyomány szerint a darumadár 1000 évig él) és ezt annyiszor ismétlik meg, ameddig csak bírják.

origami-crane.jpg

1797-ben jelent meg az első nyomtatott könyv az origamiról, a papírhajtogatás művészetéről. Szerzője Akiszato Magakidzsima, a „Szenbacura orikatacsi”, azaz „Az ezer daru hajtogatása” címmel adta ki.

Úgy mondják, aki 1000 papírdarut hajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát.

És Szadako nekilátott…

Darvakat hajtogatott, minden papírdarabból, ami csak a kezébe akadt, hogy azt kérhesse, meggyógyuljon. Akkoriban, arrafelé kevés volt a papír, mindenből hajtogatott, gyógyszeres dobozokból, képeslapokból; néha még más betegek szobájába is átment papírt kérni.

Egy elterjedt hiedelem szerint 644 daruval készült el haláláig, és a barátai a temetésre meghajtogatták a hiányzó madarakat. Azokkal együtt temették el a 12 éves kislányt.

A Hirosimai Emlékmúzeum kiállítása szerint azonban 1955 augusztusára sikerült meghajtogatnia mind az ezret.

Nem tudom. Valamelyik verzió biztosan igaz.

Ami viszont biztosan igaz: nem felejtették el.

Barátai összegyűjtötték leveleit és könyv formájában kiadatták. Elkezdtek álmodozni egy olyan szobor építéséről, mely Szadako és mindazon gyerekek emlékét őrizné, akik áldozatul estek az atombomba támadásának.

Hirosimában ma több szobor is őrzi emlékét. Könyveket írtak róla.

Ja, és azóta is a világ minden pontjáról érkeznek papírdaruk Szadako számára.

szadako-elni-akar-1.jpg

Forrás: Wikipédia.

Szólj hozzá

Fősodor Tán történelem