2019. máj 28.

A moszkvai "kiruccanás."

írta: Cabe Ferrant
A moszkvai "kiruccanás."

rust.jpg

1987. május 28-án egy 19 esztendős nyugatnémet fiatalember, Mathias Rust kisrepülőgépével behatolt a szovjet légtérbe, eljutott egészen Moszkváig és sikerült sértetlenül leszállnia a Vörös tér közelében.

Eredetileg a Vörös téren akart landolni, de a járókelők miatt letett erről a szándékáról. Talán ez volt az egyetlen épelméjű ötlet ebben az egész ügyben…

"Először alacsonyan repültem, abban bízva, hogy az emberek szétszaladnak, de ellenkezőleg, inkább odagyűltek" - mondta Rust egy interjúban. Miután letette a gépét, a rendőrök feléje se néztek. Senki sem tételezte fel, hogy nem valami kismilliószor egyeztetett, előre eltervezett akcióról van szó.

Talán filmet forgatnak - legalábbis a helybeliek ezt gondolhatták, míg Rust nem tájékoztatta őket angolul, hogy Nyugat-Németországból érkezett, mint a béke önjelölt nagykövete. Épp autogramot osztogatott, mikor - majd egy óra késéssel - befutott a KGB.

Akárcsak néhány évvel korábban is valószínűleg csúnya világ várt volna a német srácra, de 1987-ben már dübörgött a glasznoszty meg a peresztrojka. Gorbacsov és Ronald Reagan már túl voltak a reykjavíki tárgyalásukon, enyhébb szelek fújdogáltak a világban.

Így viszont egészen „olcsón” megúszta. Ugyan rögtön őrizetbe vették - ugyan mi másra számíthatott, feltehetően a világ valamennyi fővárosában őrizetbe vennék azt a pilótát, aki minden külön értesítés helyett egy viszonylag forgalmas helyen teszi le a gépét - és per is volt, természetesen.

Moszkvai Fortuvo börtönben raboskodott 14 hónapig, közben zajlott az eljárás, melynek végeredményeként, 1987 szeptemberében négy év munkatáborra ítélték.

Azt nem tudom a nyolcvanas évek végén milyenek lehettek a szovjet munkatáborok, ha nem is olyanok, mint a „régi, szép” gulágok, de azért nem lehetett egy leányálom ilyen helyen raboskodni. Rust kegyelmi kérvényt nyújtott be. Azt borítékolni lehetett, hogy az „enyhülés” jegyében meg is kegyelmeznek neki. 1988 augusztus 3-án engedték szabadon, még aznap visszarepülhetett - ezúttal közönséges utasszállítóval - Frankfurtba, ahol újságírók széles tömegei várták a „szenzációt”.

Abban az időben - és azóta is - számos elmélet született arról, hogy mennyire volt Rust „magányos örült”, vagy épp ellenkezőleg, egy gondosan kitervelt, előre megszervezett akciót hajtott-e végre. Egyesek esküdtek rá, hogy az egészet a „nyugati titkosszolgálatok” szervezték meg, hogy teszteljék az állítólag kőkemény szovjet légvédelmet. Mások azt állítják, hogy az egész Gorbacsov akciója volt, aki így joggal rúghatta ki a hadsereg „nemszeretem” vezetőit, elvégre milyen határőrizet és légvédelem az, amit egy tejfeles szájú kölyök ki tud játszani.

És ez csak a két fő vonulat a számos összeesküvés-elmélet közül. Hogy ezeknek van-e valami alapjuk, tán sose derül ki.
És mi lett Herr Rusttal a továbbiakban?

Nos, ő sem egy egyszerű eset…

„Rust szabadulása utáni élete sem a kiegyensúlyozottságról szólt: fegyvertelen sorkatonai szolgálatát kórházban töltötte, ahol életveszélyesen megkéselt egy nővért, aki visszautasította közeledését. Bő két évet kapott, de 15 hónap után kiengedték. Többször kisebb lopásokért pénzbüntetésre ítélték. Közben kétszer nősült, a kilencvenes években hindu hitre tért, jógaoktatónak készült, de közben szenvedélyes pókerjátékos is volt. 2012-ben egy svájci bankban dolgozott. 2015-ben a The Hindunak nyilatkozva sajnálattal beszélt az új hidegháborúról Oroszország és a Nyugat között, erős euroszkepszissel szólt arról, hogy az EU az Egyesült Államok szolgálatában áll.” - Nyilas Gergely: A tinédzser, aki meghekkelte a Szovjetuniót

Forrás: Wikipédia; Origo.hu; Index.hu.
Kép: Wikipédia

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem