2018. már 28.

A kaliforniai borok magyar atyja

írta: Cabe Ferrant
A kaliforniai borok magyar atyja

haraszthy.jpgSan Diego megye első seriffje, aki ráérő idejében megteremtette a kaliforniai borkultúrát, egyesek szerint Pesten született, mások szerint a Bács megyei Futakon, de az biztos, hogy 1812. augusztus 30-án. Haraszthy Ágostonnak hívták.

Itthon alig ismerik kalandos életű hazánkfiát, pedig 1961-ben a kaliforniai szenátus külön határozatban mondta ki róla: „Ő a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki Kalifor­niát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta. (…) Haraszthynak köszönhető, hogy napjainkban az USA összes borfogyasztásának 85 százalékát Kaliforniában termelik.”

Eredetileg jogi pályára készült, de politika sem állt messze tőle. Követté  választották a pozsonyi országgyűlésbe, itt olyan „gyanús elemekkel” barátkozott, mint Wesselényi Miklós és Kossuth Lajos. Az 1830-as években, mint Bács megye jegyzőjét, beperelték a királyi javak magáncélra történő hasznosítása miatt. Nem ő volt az egyetlen magyar, akinek akkoriban már igencsak gondjai akadtak a Habsburgokkal. Talán ez adta meg neki a kezdőlökést, talán a benne élő kalandvágy tört felszínre, de útra kelt.

Európát szűknek találta. A végtelennek tűnő prérik, no meg a szintén korlátlannak tetsző lehetőségek átcsábították az Újvilágba. Látni, megismerni „a magasztalt szabad földet, melyet számtalan német, francia, angol utazók és már egy magyar is – Bölöni Farkas Sándor – oly különféleképp írtak le, kik mindamellett megegyeznek abban, hogy nagy és magas polcon áll e regényes új világ”. Sok időt töltött odaát indiántörzsekkel, Karl May, ha ismeri, tán róla mintázza meg Old Shatterhand alakját. (Csak zárójelben: nem ismerte, így a szintén magyar Xantus János lett a minta…)

Amerika felderítése közben arra is volt ideje, hogy feljegyzéseket készítsen. Ezek könyv alakban is megjelentek, Heckenast Gusztáv 1844-ben adta ki, Utazás Éjszakamerikában címmel.

Első utazásairól még hazatért. 1840-ben döntött úgy, hogy végleg kivándorol. Először Wisconsin államban telepedett le családjával, megalapítva Haraszthy-falvát. (Más források szerint Széptáj volt a település neve, de nagyjából mindegy is, ma Sauk City-nek hívják.)

A wisconsini klíma azonban sem az asztmájának, sem a szőlőnek – itt is kísérletezett telepítéssel – nem tett jót. Nem ízlett neki a bor… Mihez kezd ilyenkor egy igazi magyar kalandor? Nem tudom, ismerte-e a szállóigévé lett mondást: "Go West, Young Man, Go West", de nyugatabbra költözött. Mivel sosem kispályázott, amennyire csak lehetett az Egyesült Államok területén nyugatabbra tartani. Kaliforniába.

1849. utolsó napján érkeztek meg az akkor 650 lakosú San Diegoba, 1850 márciusában pedig már meg is választották a megye első seriffjének.

San Diegoban nem csak birtokot vásárolt és művelte földjét, de különböző vállalkozásokba is fogott. Egy partnerrel összehozta az első menetrendszerinti omnibuszjáratokat üzemeltető társaságot.

Bár eredetileg itt is főként szőlészettel akart foglalkozni, de az 1850-es évek kaliforniai aranyláza őt is megfertőzte. Aranyolvasztót létesített San Franciscoban, magyar társakkal. Wass Sámuel erdélyi gróf, 1848-as nemzetgyűlési képviselő volt, Urnay Lajos pedig honvédkapitány, nem csoda, ha az ő lábuk alatt is forró lett idehaza a talaj.

Haraszthy itt is zűrbe keveredett. Nem volt részéről a legjobb ötlet, hogy a magánüzeme mellett a helyi kincstári aranyfinomítóban is állást vállalt.1857-ben az üzem veszteségei miatt – aranyveszteség – itt is beperelték, mint hajdan otthon. Először bűnösnek találták sikkasztásban, de aztán 1861-ben kimondták ártatlanságát. Hja, az arany rázós buli, talán ezért is alapított 1857-ben Buena Vista névvel borászatot, a Sonoma-völgyben. A bor tuti üzlet tűnt. És ő alaposan nekilátott…

boraszat.jpg

1861-ben hazatért Magyarországra, bejárta Európát és vagy 300 szőlőfajtát összegyűjtve utazott vissza Kaliforniába. Az európai szőlőfajták azonban nem bírták az amerikai körülményeket, nem voltak elég ellenállók az ottani kártevőkkel szemben. A borászat 1866-ban csődbe ment. Politikai pályája sem alakult valami fényesen. Túl radikálisak voltak a nézetei az amerikaiaknak, véleménye szerint a választójog a nemrégiben felszabadított rabszolgákat és az olcsó munkaerőként bevándoroltatott kínaiakat is megillette.

Sebaj! Tovább egy országgal. Mint a western-filmekben…

Géza fiával 1868-ban Nicaraguában vásárolt cukornádültetvényt. A cukornád pedig a valódi rum alapanyaga… Ha már a bor nem jött össze… Felesége és kisebbik lánya követte, de az asszony, Dedinszky Eleonóra, alig két hónap múlva meghalt sárgalázban.

Haraszthy még egyszer átruccant az USÁ-ba, hogy birtokainak ügyét rendezze.  1869-ben tért vissza Nicaraguába. Csak azért, hogy mindörökre nyoma vesszen… Július 6-án egyedül indult útnak, hogy tárgyaljon egy malom megvásárlásáról. De sohasem érkezett meg. Egyesek szerint talán aligátor kapta el, mikor át akart kelni útközben egy folyón. Talán másképp történt…

Jelképes sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonióban található.

emlektabla.jpg

Haraszthy Ágoston emléktáblája

Forrás: Wikipédia; Tortenelemportal.hu; Boraszatportal.hu; Foodanadwine.hu; Hetek.hu;

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem