2017. nov 12.

Magyar zászló a New York-i Szabadság-szobron

írta: Cabe Ferrant
Magyar zászló a New York-i Szabadság-szobron

_szabad-800.jpgTöbb fiatalember - kilétüket nem lehetett megállapítani - vasárnap délelőtt óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadság-szobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára, a szobor lábánál feliratot helyeztek el "Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot" felirattal. (AFP) (Bizalmas!)

– szólt az MTI egyik híradása 1956. november 18-án

A hét méter hosszú és három méter széles nemzeti lobogót emigráns fiatalok egy csoportja tűzte ki New York jelképére, hogy felhívja a világ figyelmét a levert magyar forradalomra. Akkor már itthon javában folyt a forradalom felszámolása, kezdetét vették a megtorlások, letartóztatások. A megszálló orosz csapatok és magyar pribékjeik nem lazsáltak…

Sisa István, a Free World Review szerkesztője lakásán született meg a gondolat, hogy az Öreg Hölgyet, a Szabadság-szobrot használják fel az akcióhoz.

A Szabadság-szobrot, ami tán meg sem épült volna a magyarok nélkül. Hajdan, Pulitzer József, a magyar származású sajtómágnás kampányolt addig lapjában, míg, 1885-re közadakozásból összegyűlt az építés költsége.

A kis csapat mindenképpen valamilyen látványos, de erőszakmentes demonstrációt akart végre hajtani. A szobor szinte adta magát. A szabadság jelképe, amint a magasba emeli a levert forradalom zászlaját…

Mártonffy István mérnök vezetésével egy tizenöt fős csoport vállalta a gyakorlati kivitelezést, Keviczky Kálmán az események lefilmezését, Sisa pedig a hírverést, az amerikai újságok és rádióállomások értesítését. Eredetileg szombatra, november 17-ére tervezték az akciót, hogy bekerülhessenek a vasárnapi lapokba, de a kedvezőtlen időjárás miatt inkább másnapra halasztották. Szombaton szélcsendes idő volt, nem lobogott volna elég látványosan a zászló, másrészt az eső is esett, ami elriasztotta a megszokott turistatömeget.

A hatalmas zászlót Mártonffy a teste köré csavarta – elvégre ő csak egy ártatlan érdeklődő, aki kíváncsi a New York egyik látványosságára... Mikor elindult felfelé a szoborban, a társaság többi tagja a valódi turistákat tartoztatta fel, mindenféle légből kapott ürüggyel, hogy a kivitelezőnek legyen ideje kibontani a zászlót. Ahogy feljutott a fáklyához és kitűzte a lobogót, a lent maradtak a talapzatnál kibontották a fehér alapú feliratot: "STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY".

A zászló láttán Sisa István a manhattani parton szintén akcióba lépett. Ennek hamarosan meg is lett az eredménye: megérkezett a Daily News helikoptere, majd egy másik gép is.

Időközben a helyiek, turisták, akik feljutottak szobor kilátójába, értesítették az őrséget. De mire azok felértek és bevonatták a zászlót, az Öreg hölgy volt szíves fél órán át hirdetni a magyar szabadságot.

Az őrök ugyan igazoltatták a társaságot, de mindenki szabadon távozhatott. Kivéve a lobogót, az elkobozták, állítólag a szobormúzeum számára. A történtek miatt a későbbiekben sem vontak senkit felelősségre.

A sajtóvisszhang hatalmas volt. Másnap az újságok címoldalon tudósítottak az akcióról, a tévéállomások Keviczky rövidfilmjét játszották. A rádióadók világgá röppentették a hírt, amely így eljutott mindenhova. Kivéve, természetesen, a „béketábort”, Magyarországot.

Forrás: Mult-kor.hu; Wikipédia; 24.hu.
Kép: 1886. október 28-án a tengerészet hajói és több ezer néző előtt az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland felavatja a Szabadság-szobrot (Forrás: Library Of Congress)

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem