2017. okt 11.

A kenyérmezői csata

írta: Cabe Ferrant
A kenyérmezői csata

kenyermezoi_csata.jpgBáthory István erdélyi vajda Kinizsi Pál temesi ispán és Vuk Brankovic - szerb szövetségesük - nem igazán lehettek babonás emberek. 1479. október 13-án ütköztek meg Kenyérmezőnél a magyar területen fosztogató török Isza és Ali Kodzsa bégek hadseregével.

Hunyadi Mátyás 1458-as trónra kerülése után furcsa háború kezdődött a törökkel. Az oszmánok – okulva 1456-os, nándorfehérvári, világraszóló kudarcukból – nem indították komolyabb hadjáratot Magyarország ellen. De ez korántsem jelentett békét. Mindkét fél indított kisebb-nagyobb portyákat a másik területére, igyekezett időnként egy-egy végvárat elfoglalni a másiktól.

Mikor 1479-ben a törökök befejezték a Velencével vívott háborújukat, úgy vélhették: éppen itt az ideje lendíteni kicsit a dolgokon és megvitatni Havasalföld, valamint Moldva hovatartozását. Már tavasszal Szendrőnél elkezdték a csapatösszevonásokat, de a tényleges hadjáratra csak jóval később, ősszel kerítettek sort. Októberben törtek be Erdélybe. A török hadhoz csatlakozott IV. Basarab, a havasalföldi vajda is, igaz csak szerény erőkkel.

Miután átvágtak Havasalföldön, a törökök nekifogtak, amiért tulajdonképpen jöttek. A villámgyorsan száguldozó török lovasok napok alatt számos település fosztottak ki, égettek fel, rengeteg zsákmányt és foglyot – főleg nőket és gyerekeket – ejtve.

Báthory István, talán taktikai okokból, de nem támadt azonnal a török seregre. Feltehetően ki akarta várni, hogy azok „belefáradjanak” a rablásba. Hogy erről mi lehetett az áldozatok véleménye az már egy másik kérdés…

Annyi viszonyt bizonyos, hogy mikor Ali Kodzsa és Isza bég már hazafelé készülődött a csapataival – a törökök nemigen szerettek hidegben háborúzni, a zsákmány is lelassította a seregük mozgását. Talán a török vezérek nem is szívesen vállaltak volna egy igazi ütközetet komolyabb magyar erőkkel, mert a seregükben az irreguláris egységek – mondjuk ki nyíltan: a rablásra szakosodott csapatok voltak a többségben.

„…az akindzsik zsebei úgy telve voltak ezüsttel és arannyal, mint a tavaszidő nárcisszal és bimbókkal, kezük és markuk oly üres és terméketlen maradt, mint őszidőn a mandulafenyő és a platán. Bár vágyaik kongó serlege és kívánságuk üres erszénye megtelt, és a zsákmányolt kincs mézének íze megédesítette szájukat, a vereség mérges fullánkjának keserétől boldogságuk szomorúságra fordult.” (Kemalpasazádé török történetíró a kenyérmezei csatáról)

A magyarok végül október 13-án érték be a Kenyérmezőnél táborozó török sereget. A csata körülbelül délután egy órakor kezdődött és mindjárt úgy is látszott, hogy a törököknek áll a zászló. Bonfini és török krónikások leírása szerint ugyanis Báthory lova megbotlott és ő földre került. A vezér „eleste” pánikot okozott a magyar seregben. Báthory azonban nem veszett oda, bizonyos Nagy Antal nevű magyar vitéz kimenekítette szorongatott helyzetéből. A két szárnyon a törökök már-már visszaszorították a támadó magyarokat, de ekkor indítottak rohamot a két karddal is hadakozó Kinizsi Pál nehézlovasai. A könnyű fegyverzetű, lovas akindzsik nem állhatták a velük a harcot. Ezt látva a rémült Ali Kodzsa egyszerűen magára hagyta az embereit, vezértársát és elmenekült a harctérről. A törökök zavarát kihasználva, Kinizsi Pálnak sikerült oldalba kapni a Báthoryt szorongató sokaságot. Erre persze az addig még csatát álló, kitartó török seregtestek is megfutottak.

kinizsipal-2kard.jpg

Innen pedig már nem is csata zajlott, inkább menekülő rablók üldözése és lekaszabolása. Elesett Isza bég és két másik bég is, a török erőkből alig maradt hírmondó, bár Bonfini valószínűleg erősen túloz, mikor azt írja, hogy a törökök vesztesége harmincezerre rúgott. A mai vélemények szerint az egész török sereg nem lehetett ekkora. Mindenesetre: akármekkora is volt: gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Havasalföldi támogatóik nagyrésze is odaveszett.

A magyarok vesztesége körülbelül háromezer fő lehetett, viszont sikerült a keresztény rabokat kiszabadítaniuk, akik aztán részt vettek a menekülő törökök üldözésében, a maradék ellenállás felszámolásában.

Itt esett meg a legendás ünneplés, melyről így írt Bonfini:

“Majd amikor Bacchus felhevítette őket, vitézi táncba kezdtek. Fegyveresen járták a katonatáncot, s ütemesen felhangzó kiáltozásuk mindent betöltött. Azután az általános örömben, midőn mindegyik katona különböző taglejtésekkel nevettette társait, Kinizsit is táncba hívták. Ő hirtelen a kör közepére ugrott, keze segítsége nélkül pusztán fogával derekánál felragadott a földről egy megölt hórihorgas törököt, majd ütemesen körbe táncolt. Ez a herkulesi termetű férfihez illő tánc inkább csodálkozást, mint nevetést váltott ki a szemlélőkből.”

Válaszul  török próbálkozásra, Kinizsi behatolt Szerbiába, ahol még többször volt szerencséje találkozni Ali béggel. A bég kevésbé tarthatta szerencsésnek magát, mert valamennyi összecsapásban alulmaradt…

Nyitókép: Ion Osolsobie festményének egyik litográfiája a kenyérmezői csatáról. A képen az látható, amikor Kinizsi kimenti az erdélyi vajdát. (Wikipédia)
Forrás: Wikipédia; Rubicon.hu; Honvedelem.hu; Jakd.hu; Crowland.uw.hu;

 

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem