2019. okt 30.

Szexista világbotrány a múzeumokban

írta: Cabe Ferrant
Szexista világbotrány a múzeumokban

chimpanzee-1273601_1920.jpgZsenge gyermekkoromban, úgy 10 esztendős korom táján gyakorta eljátszottam a gondolattal, hogy ha majd nagy leszek – és kellőképpen hülye – összeállítom, megírom életem fő művét „A felesleges információk lexikonát”.

Aztán felnőttem - Mit felnőttem? Egyesek szemében meg is öregedtem – és persze nem lett semmi a vállalkozásból. Bekerült azon álmok közé, melyeket előszeretettel dédelgetnek ifjú emberek, hogy aztán ne valósítsák meg őket. Így legalább lehet később azon rugózni, hogy mi mindent szalasztottam el az életben…

Azért akadnak derekabb emberek is, akik nem dobják sutba a hajdani ideákat. Gondolom leginkább ezzel magyarázható – a kényelmes melón és a jó fizetésen kívül – az a kutatás, amely a világ nagy természettudományi gyűjteményeiben található állatok nemi megoszlására irányult. Magyarul: milyen arányban találhatók közöttük hímek és nőstények.

Az ötlet zseniális. Lehet ide-oda utazgatni a világban, bejárni klassz múzeumokat és még fizetnek is mindezért. Már, ha akad olyan balek, aki csönget az ilyesmiért.

És akad…

Kimondottan sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe az ötlet. No, de ez van: sose tartoztam az emberiség nagy elméi közé.

Bezzeg a derék brit tudósok! Tettek is egy-két meglepő megállapítást:

„Túlreprezentáltak a hím állatok a világ nagy természettudományi gyűjteményeiben, ami részben a szexista előítéletekkel magyarázható – véli egy kutatás, amelyet szerdán publikáltak egy rangos brit tudományos folyóiratban, a Proceedings of the Royal Society B-ben.”

„Natalie Cooper, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint arra voltak kíváncsiak, hogy tükröződik-e a gyűjtemények nemi összetételében az, hogy a múzeumok vezető tisztségeiben túlreprezentáltak a fehér férfiak. A kutató szerint a gyűjteményekben meglévő nemi aránytalanság nem magyarázható kizárólag a hím madarak színpompásabb tollazatával, egyes emlősök hímjeinek szebb, nagyobb szarvával, agancsával, agyarával.” - Kidsnews.hu - Szexista előítéletek a természettudományi múzeumokban?

Erre szokta a kiváló humorista kérdezni:

Értik? Azért mutogatnak többségében hím állatokat, mert „a múzeumok vezető tisztségeiben túlreprezentáltak a fehér férfiak.”

Érdekes következtetés.

Arról ugyan fogalmam sincs, hogy a kettőnek mi köze lehet egymáshoz. Mármint a kiállított állatok nemének és a múzeum igazgatók nemi hovatartozásának. Valószínűleg az égadta világon semmi.

De maga a módszer kiváló. Összemosunk két, egymástól teljesen független tényt, úgy teszünk, mintha egymásból következnének, egymás okai lennének. majd levonjuk belőle a következtetést. Olyat, amilyet, éppen akarunk. Amit már – természetesen – az egész kutatás kezdete előtt ismertünk és el is döntöttük: ennek kell kijönnie. Mint a 16:0 végeredménynek, egy megbundázott focimeccsen… Vagy a „Bűnös!” ítéletnek, egy – felénk sajnálatos módon  ismerős – koncepciós perben.

De ez természetesen nem bunda! Hiszen - mint tudjuk -, a világ minden bajának okozói a fehér férfiak.

Most épp ők vannak soron…

A boszorkányüldözők úgy nagyjából a világ kezdete óta találtak maguknak egy személyt, egy csoportot, később „fejlettebb” korokban egész népeket, nemzeteket, akiket a világ minden bajáért felelőssé tehettek.

Nyitókép: Pixabay.com. (Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy az érdemes csimpánz hím-e, avagy nőstény. De mivel fehér férfi vagyok, nagyvalószínűséggel hím – mondanák az említett kutatás érdemes szerzői…)

Szólj hozzá

Fősodor A világ rükvercben Tán tudomány