2019. okt 26.

Az operaelőadás, amelyből majdnem világháború lett

írta: Cabe Ferrant
Az operaelőadás, amelyből majdnem világháború lett

3030.jpgMindig mondtam, kérem szépen, hogy az opera átok veszedelmes műfaj. Egyszer például majdnem világháború lett egy operaelőadásból… Berlinben esett meg, 1961. október 22-én, hogy a keletnémet határőrök nem engedték meg, hogy egy amerikai diplomata, bizonyos E. Allan Lightner Jr. átlépje a várost kettéosztó határvonalat.

A fáma szerint Lightner csak kelet-berlini operaelőadást kívánt megtekinteni. Hogy ez igaz, vagy sem, ma már nehezen eldönthető, de az ártatlanság vélelme miatt vvegyük úgy, hogy tényleg csak ennyiről volt szó.

A keletnémet határőrök azonban vélhetőleg másképp tudták, vagy csak egyszerűen nem tetszett nekik a fent említett úriember arcberendezése. Ma már mindegy. Az is mindegy, miért, de nem engedélyezték számára az NDK-ba való belépést. Normál esetben itt valószínűleg abba is maradt volna a történet. Egy diplomata megkísérelt beutazni egy másik országba, ahol nem látták szívesen. Nem engedték be, kész, ennyi.

Lucius Clay amerikai tábornok viszont másképp gondolta. Elrendelte, hogy ezentúl amerikai diplomaták csak fegyveres kísérettel utazhatnak a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó határra.

A szovjeteknek – felteszem, a kelet-német vezetésnek nem sok beleszólása volt az ügybe - természetesen nem igazán tetszett az ötlet: Hogy jönnek ahhoz az imperialisták, hogy kardot csörtessenek a keleti blokk határán?

Pedig kardot nem is csörtettek…

A válság 1961. október 27-én tetőzött, mikor Clay tábornok tankokat vezényelt a határhoz. A szovjetek sem voltak restek, tankjuk is akadt a raktárban, hát ők is felvonultattak néhányat a Checkpoint Charlie néven elhíresült határátkelőnél.

A két fél harcjárművei 16 órán keresztül néztek farkasszemet egymással. Ha valamelyik harckocsiparancsnoknak gyengébbek az idegei, vagy hajlamosabb a kapkodásra, könnyen lehetett volna katasztrófa az ügyből. Akár világháború is… (Mondom én: veszélyes az opera!)

Istennek hála, a katonáknak helyén volt az eszük.

Meg aztán: egyik félnek sem volt érdeke, hogy fegyveres konfliktusba bonyolódjon a másikkal. Rizikó viszont volt bőven, mert atomfegyverek ugyan csak akadtak a raktárakban.

Végül visszavonták a tankokat.

Azt nem tudom, hogy ettől kezdve mennyivel közlekedhettek szabadabban a diplomaták Berlinben, de az tuti, hogy a világ nagy csapástól menekült meg. Néha – ha ritkán is -, de a józanész is győzhet…

Kép: Amerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nál / Mult-kor.hu.
Forrás: Wikipédia; Mult-kor.hu.

 

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem