2016. nov 29.

Hármas metró, szeretlek!

írta: Cabe Ferrant
Hármas metró, szeretlek!

nl-cafe-_1000x700.jpg

Nem értem, mi a bánatot görcsölnek a 3. metró felújításával… Mondjuk, az nálam nem csoda, ha nem értek valamit. Büszkén jelenthetem ki: szellemileg az alsó tízezerhez tartozom!

Az ugye mindenkinek meg, hogy úri huncutság az egész? Az ember nem vakond, hogy a föld alatt mászkáljon! Ha a Teremtőnek ilyen szándékai lennének velünk, biztos adott volna hozzá eszközöket nekünk… Esetleg egy működő metróvonalat.

És egyáltalán! Ki akar utazni a hármas metrón? Amikor ott van a kiválóan felújított kettes vonal, meg a vadonatúj négyes! A millenniumi földalattiról már nem is beszélek! Mondom én, hogy tiszta pesti flancolás az egész! Mert a pesti embernek semmi se jó!

Azt mondják, hogy veszélyes lehet rajta utazni. Na és? Miért nem alakítják kalandparkká? Akkor jóval többet lehetne elkérni a jegyekért és a fejújítás se kerülne semmibe. Tiszta haszon a városnak, az országnak. Még külföldön is hirdethetnénk: Jöjjön utazni a Mélység Rémével! Horrortúrák a vadregényes Budapest alatt! Vadkeleti ámokfutás a sötét mélyben!

Valami jó kis ütős zene kéne a reklámfilm alá. Esetleg a Deep Purple Füst a víz fölött című számának mintájára: Füst a föld alatt! Lehetne nyomni kőkemény metálban!

Nem kérek semmit az ötleteimért. Hiába sose volt üzleti érzékem… Simán beérném egy örökös metróbérlettel… És ha hozzácsapnának még egy állandó állatkerti belépőt, még túl is lennék fizetve.

Különben is: sajnálnám ezeket a régi szép kocsikat! Együtt öregedtünk meg. Mintha csak ma lett volna, mikor 1976-ban átadták a hármas metró első szakaszát… Akkoriban Brigibe voltam szerelmes. Ő már nagymama. Sajnos, nem én vagyok a nagypapa.

A hármas metró volt az ifjúságom. És most elvennék tőlem a jólismert állomásokat, a kőkemény padokat. Pedig még megvan, amelyiken elnyomott a buzgóság az érettségi bankett után! Mi lenne velem, ha lecserélnék? Mit mutogatnék az unokáknak? Akik még nincsenek, de dolgozom rajtuk szorgalmasan. Mint illetékesek a metrófelújításon. Az utódok tán el se hinnék nekem, hogy érettségiztem, ha nem lennének meg a padok! Kell azoknál jobb dokument?

A 3. metró maga a történelem. A rémes, szocialista múlt. Ha még ez se lenne, hogy demonstrálhatnánk az ifjú nemzedéknek az akkori borzalmakat? Mert hiába mesélek én nekik az átkosról, úgysem hiszik el. De ezt láthatják a saját szemükkel. A szocializmus öröksége! Kis szerencsével, még te is megmutathatod az unokáidnak! Hogy vissza ne sírják!

Nem csak azért vagyok a felújítás ellen, mert a magamfajta öregedő fickók ragaszkodnak az emlékeikhez és irtóznak a változásoktól. Az a tenger pénz, amibe egy ilyen móka kerülne! El lehetne azt jobb helyre is tenni. Nem adok ötleteket, az illetékesek úgyis tudják, hol vannak jobb helyek!

És a dekoráció! Némelyik mozaikon – vagy minek nevezzem: faliképen – évtizedek óta töröm a fejem, hogy mit ábrázolhat. Jó, nem vagyok egy szellemóriás, de előbb-utóbb biztos rá fogok jönni a megfejtésre. Ha eleget látom a képet. De egy felújítás ennek is betenne…

Mert mindig az a sietség, az a kapkodás. Abból lesznek a balesetek…

Hármas metró, szeretlek!

Szólj hozzá

Szatíra Fősodor