2020. feb 15.

Európa szépe, Miss Hungária

írta: Cabe Ferrant
Európa szépe, Miss Hungária

sb1.jpgAz első magyar szépségkirálynő, Simon Böske (eredetileg, persze, Erzsébet) 1909. február 15-én született, Keszthelyen. Hamar felfedezték, tizenhat évesen már a Keszthelyi korzó szépévé, majd a Balaton tündérévé választották.

Aztán, négy évvel később jött a nagy lehetőség, az első országos szépségkirálynő választás. 1929. január 6-án rendezték meg először a Miss Hungary (akkori nevén Miss Hungária) versenyt, 218 indulóval. Azt nem tudom a többi lány hogyan festhetett, nem láttam a képeiket. De, ahogy elnézem, Böske mai szemmel nézve is igen csinos hölgy volt. Bár az én véleményem nem valami mérvadó, minden általam eddig látott szépségversenyen tévedhetetlenül kiszúrtam, és a legszebbnek találtam azt a lányt, aki aztán a korona közelébe se jutott.

simon_boske_1.jpg

Böske megválasztását nem kisebb személyiség, mint Márai Sándor, kommentálta a Színházi Élet hasábjain: „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?

A tisztelt író úr tudhatott valamit…

Böske „diadalmenete” viszont tartott tovább. Még ugyanabban az esztendőben, Párizsban Miss Európává választották tizenhat ország szépe közül. Bár a tervek szerint Miss Európaként részt kellett volna vennie az amerikai Miss Universe versenyen, ez valamiért mégis elmaradt.

boske-a-foxnak.jpg

A döntő után Böske és a többi versenyző a francia Riviérára utazott, ahol az úri közönség igen nagy érdeklődéssel fogadta őket, és Böske több ünnepélyen is részt vett. Az ifjú királynőről igazán nem lehet azt mondani, hogy túl becsvágyó lett volna, az őt faggató újságíróknak például így nyilatkozott: „férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az kedvenc regényeimben szokott történni”.

Böske a franciaországi vendégszereplések után, március 13-án érkezett meg Budapestre, a Keleti Pályaudvarra, ahol hatalmas tömeg várta. A várócsarnok annyira megtelt, hogy a rend fenntartására nem csak a rendőrséget, de pótszakaszokat kellett kirendelni, és néhányszor ki kellett üríteni a csarnokot, de a tömeg mindannyiszor visszament.

1817160_simon-boske-miss-europa-es-udvarholgyei-miss-franciaorszag-es-miss-romania-szombathu.jpg

Simon Böske (középen), mint Miss Európa. Két oldalán Miss Franciaország és Miss Románia (Szombat.org)

A vonat befutásakor kordonokat kellett állítani és a pályaudvar előtt lovasrendőrök vigyáztak a rendre.

Némethy Károly, Budapest főjegyzője ezzel a szavakkal fogadta Európa hazatérő szépét: „Budapest Székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény legyőzött országnak éppen a győztes, volt ellenfelek között. Ezt a győzelmet külső testi szépsége szerezte meg, kívánom, hogy az élet a belső lelki szépségen keresztül adjon ennél is nagyobb örömet: megelégedést és boldogságot.”

Böske válasza sem volt kevésbé ünnepélyes: „Végtelenül örülök ennek a szeretetteljes fogadtatásnak és hálásan köszönöm Budapest székesfőváros üdvözlését. Nem annak örülök, hogy Miss Európa lettem, hanem annak, hogy általam Miss Hungária lett Miss Európa és ezzel s magyar népnek szerezhettem dicsőséget. Egész fővárosomat, Budapestet végtelen nagy szeretettel köszöntöm és nagyon örülök, hogy újból itthon lehetek.

A köszöntő beszédek után több ezer fős kíséret és rendőri biztosítás mellett Böske autón a Gellért Szállóba hajtatott. Itt néhány nappal később bált adtak a tiszteletére.

Március 17-én délelőtt az Újságírók Kórház- és Szanatóriumegyesülete javára autogramokat osztott, melyek ára darabonként egy pengő volt. De a jótékonykodást kellemetlen inzultus zavarta meg: egy kisebb hölgytársaság mind közönségesen Miss Palesztinának nevezte, de elhangzottak a „nem vagy magyar!”, és a „ronda zsidó lány!” kiáltások is.

Hja, kérem, a szépségkirálynők élete sem tejfel. Főleg, ha közbeszól a politika…

Böske nem élt a mindenhonnan érkező ajánlatokkal, még a felkínált amerikai filmes karrier sem csábította el. Inkább férjhez ment férjhez ment Brammer Pál budapesti textil nagykereskedő- és posztó gyároshoz. Házassága azonban nem tartott sokáig. Válása után Jób Dániel, a Vígszínház művészeti igazgatója vette nőül.

Simon Böske 1970 október 28-án hunyt el Budapesten.

simon-boske-1929-ben-a-duna-parton.jpg

Legendák a Duna-parton: “Újpesti rakpart, Simon Böske, Magyarország első szépségkirálynője, az 1929-es Miss Hungária és Miss Európa egy Indian motorkerékpáron, háttérben a Margit híd (Auto, 1929. május 1.).” – (Havas Péter, ‎Angyalföld régi képeken / Fb.)

Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem