Kupakői paprika

Kupakői históriák

2019. sze 14.

A magyargyűlölő nemzeti hős

írta: Cabe Ferrant
A magyargyűlölő nemzeti hős

avramiancuold.jpgA Hunyad vármegyei Cebén minden esztendő szeptemberében megemlékezést tartanak a román nép nagy nemzeti hőse, Avram Iancu, „a hegyek kishercege" sírjánál. Agyvérzésben halt meg Körösbányán 1872. szeptember 10-én. Zaránd vármegye akkori román tisztikara Cebén temette el „Horea tölgyfája” mellett. Avram Iancu a román hazafiság jelképének számít,  hívei és tisztelői, szerint Iancu azért harcolt, hogy " kivezessen egy nemzetet abból a (dél-afrikaihoz hasonló) apartheidból, amit telepesek és megszállók kényszerítettek Erdélyre. "

Érdekes vélemény. De ki is volt ez bizonyos Avram Iancu?

Akiről ilyen szépeket olvashat a ráérő dolgozó: „Az „Ország” pedig Románia volt 1848-ban is, hiszen még egy feldarabolt vagy ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 13.

Péntek, 13

írta: Cabe Ferrant
Péntek, 13

cat1.jpgPéntek tizenhárom csapása ismét elérkezett. Kedvükre retteghetnek, akik szeretnek rettegni, és lehetnek elővigyázatosabbak az óvatos duhajok, akik gyakran mondogatják: „Én ugyan nem hiszek a babonában, de…” De honnan is ered ez a babona?

A tizenhármas számot állítólag már a babiloniak is kerülték, Hammurapi törvényeket megörökítő oszlopáról hiányzik a 13-as pont. Nem tudom, tényleg így van-e sosem volt szerencsém látni az oszlopot. De ha láttam is volna, nem tudok ékírásul…

Annyi biztos, hogy egyes kultúrákban igen szép és szerencsés számnak tartották a tizenhármast, hiszen eggyel több a tökéletes számnál, a tizenkettesnél. Hogy mitől tökéletes a tizenkettes? Gondoljanak csak bele, annyi mindennel osztható maradék ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák

2019. sze 11.

A zentai csata

írta: Cabe Ferrant
A zentai csata

a_zentai_csata_eisenhut_ferenc_9.jpg322 esztendeje, 1697. szeptember 11-én vívták meg a zentai csatát, a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb ütközetét. A szövetséges keresztény seregek Savoyai Jenő herceg vezetésével fényes győzelmet arattak.

Az 1526-os mohácsi katasztrófa után magyar vagy osztrák seregek nem szívesen vállalták a nyílt ütközetet a csaknem mindig számbeli fölényben lévő török csapatok ellen. Bár már az 1664-es szentgotthárdi csatában – ahol talán maga a számunkra nem annyire szép emlékezetű Montecuccoli is meglepődött mennyire ronggyá verte a török sereget –kitűnt, hogy az oszmán harcmodor felett eljárt az idő. A tizenöt éves háború egész menete arról szólt, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem

2019. sze 11.

Diadal a Fischa mentén

írta: Cabe Ferrant
Diadal a Fischa mentén

iii_konrad_atvonul_magyarorszagon-9-6.jpg1146. szeptemberében, a Lajta és a Fischa folyók mentén, az osztrák őrgrófság területén, a II. Géza és Belos bán vezette magyar sereg a nyugati, „lovagi” harcmodort alkalmazva győzte le a II. Henrik bajor herceg és osztrák őrgróf vezette német hadat.

Talán egy házasság körüli bonyodalom volt a kiváltó ok… Az 1140-es évek közepe táján III. Konrád német király úgy vélte, már nem fűződik akkora érdeke ahhoz, hogy fia, Henrik és Zsófia, II. Géza magyar király húga házasságot kössön. Lazán felbontotta a jegyességet, pedig akkoriban az ilyen házasságkötések egyben politikai szövetségek megerősítését is jelentették.

A magyar királyi udvarban jókora felháborodást keltett III. Konrád lépése. Pedig ez még csak a ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem

2019. aug 29.

Vihar az esküvő körül – Jókai Mór és Laborfalvi Róza házassága

írta: Cabe Ferrant
Vihar az esküvő körül – Jókai Mór és Laborfalvi Róza házassága

jokai_laborfalvi.jpg1848. augusztus 29-én, Rákoscsabán kötött házasságot a kor ünnepelt színésznője, Laborfalvi Róza és a szépreményű ifjú író, Jókai Mór. A frigy jókora vihart kavart a rokonok és barátok körében. Szinte közüggyé vált, amihez mindenkinek akadt pár szava. Nem mintha ez érdekelte volna az ifjú párt…

A legenda szerint Jókai Mór és Laborfalvi Róza kapcsolata 1848 március 15-e estéjén indult. A Bánk Bán díszelőadásán a márciusi ifjak egyike, bizonyos Jókai Mór múlhatatlanul úgy ítélte, hogy neki okvetlenül fel kell mennie a színpadra. „Normális” esetben – már azokban az időkben is – minimum kipenderítették a színházból az okvetetlenkedőt, de aznap…

Aznap minden másképp történt. A jóképű fiatalember ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem

2019. aug 24.

Pompeii pusztulása

írta: Cabe Ferrant
Pompeii pusztulása

letztetagvonpompeii.jpg79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávadugó megadta magát az iszonyú nyomásnak. Akár egy pezsgősüveg dugója, hihetetlen erővel lövődött ki Campania derült egére. A tűzhányó kilométernyi magasságba lőtte fel a kőtörmeléket, és fülsiketítő égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képződött sötét felhő, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött.

A kitörő izzó anyagok és gázok felrobbantották a hegy egyik oldalát és anyagát mintegy 2 km-es távolságban szórták szét. Ekkor alakult ki a Gran Cono (Nagy Kúp), a vulkán új krátere, amely az elkövetkezendő évszázadokban a Nápolyi-öböl képének egyik meghatározó eleme ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem

2019. aug 22.

Történelmi egyezségek

írta: Cabe Ferrant
Történelmi egyezségek

paktum-960.jpgRégi szép hagyomány a történelemben és a politikában, hogy emberek milliói, tízmillió sorsáról döntenek, a megkérdezésük nélkül, a fejük felett. Mert kit érdekel a véleményük, kit izgat, hogy mi lesz a tömegekkel?

1939. augusztus 23-án kötötték meg a Molotov-Ribbentrop paktumot, azaz az egyezséget, amelyben két ország politikusai, két totalitárius diktatúra vezetői - minden külön értesítés helyett és nélkül - érdekszférákra osztják fel Európa középső, keleti részeit.

Természetesen mindazon országok és nemzetek feje felett döntve, akikre az egyezmény vonatkozott. De hát ez már csak így szokás, diktátorok között. Meghozzák a döntéseiket, megkötik az egyezményeiket, az embereknek meg – akik mindezen döntések, ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Tán történelem

2019. aug 14.

A budapesti Világifjúsági Találkozó

írta: Cabe Ferrant
A budapesti Világifjúsági Találkozó

vit-1_1.jpgA II. Világifjúsági Találkozót, közkeletű rövidítéssel VIT-et, 1949. augusztus 14. és 28. között rendezték meg Budapesten. Mottója – jelmondata – ez volt: „Fiatalok egyesüljetek, előre a hosszan tartó békéért, demokráciáért, nemzeti függetlenségért és a népek jobb jövőéért“.

Az esemény megnyitója az Újpesti Stadionban volt, itt Szakasits Árpád köztársasági elnök és Guy de Boysson DIVSZ-elnök mondott megnyitó beszédet.

Ezen a találkozón képviseltette magát a Szakszervezeti Világszövetség és a Nemzetközi Diákszövetség is. A fesztivál két hétig tartott sport- és kulturális rendezvényekkel, konferenciákkal.

vit-7_1.jpg

A Fesztivál központjában az antikolonialista ellenállással való szolidaritás állt, a ...

Tovább Szólj hozzá

Kupalői históriák Tán történelem

2019. aug 06.

Hirosima

írta: Cabe Ferrant
Hirosima

hirosima.jpg1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének egy B–29-ese, az Enola Gay, Paul W. Tibbets ezredes parancsnoksága alatt (a gépet Tibbets anyjáról neveztek el) atombombát dobott Hirosimára.

A bombát az amerikaiak Little Boy-nak , vagyis kisfiúnak nevezték el. Ez egy urán 235-ös izotópon alapuló maghasadás elvű, körülbelül 15 kilotonna TNT-egyenértékű robbanó erővel rendelkező atomfegyver volt.

hirosima_enolagay.jpg

A vakító villanással és jellegzetes formájú, gomba alakú füstfelhő kialakulásával kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás az utólagos becslések szerint 90-140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem

2019. aug 05.

A hazájukból elűzött németek

írta: Cabe Ferrant
A hazájukból elűzött németek

01svabok-kitelepitese.jpg1950. augusztus 5-én több millió, Németországba deportált német ember képviselői Stuttgartban aláírták és kihirdették a „Hazájukból elűzött németek Chartáját”, amelyben kijelentették, hogy az elűzöttek nem táplálnak magukban gyűlöletet, és nem kívánnak elégtételt venni elűzetésük miatt, ugyanakkor követelik a szülőföldjükön való lakhatás jogának elismerését.

A 2. világháború után, a kollektív bűnösség elve alapján a Szovjetunióban és néhány más országban – minden logikától mentesen - az egész német népet felelőssé tették a háború kitöréséért és az az alatt elkövetett bűncselekményekért.

A „kollektív bűnösségért” pedig „kollektív megtorlás” jár. Meg aztán: hasznot hajtó ügylet ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem