2019. aug 14.

A budapesti Világifjúsági Találkozó

írta: Cabe Ferrant
A budapesti Világifjúsági Találkozó

vit-1_1.jpgA II. Világifjúsági Találkozót, közkeletű rövidítéssel VIT-et, 1949. augusztus 14. és 28. között rendezték meg Budapesten. Mottója – jelmondata – ez volt: „Fiatalok egyesüljetek, előre a hosszan tartó békéért, demokráciáért, nemzeti függetlenségért és a népek jobb jövőéért“.

Az esemény megnyitója az Újpesti Stadionban volt, itt Szakasits Árpád köztársasági elnök és Guy de Boysson DIVSZ-elnök mondott megnyitó beszédet.

Ezen a találkozón képviseltette magát a Szakszervezeti Világszövetség és a Nemzetközi Diákszövetség is. A fesztivál két hétig tartott sport- és kulturális rendezvényekkel, konferenciákkal.

vit-7_1.jpg

A Fesztivál központjában az antikolonialista ellenállással való szolidaritás állt, a résztvevők kifejezték támogatásukat és szolidaritásukat Malajzia, Francia Indokína és Indonézia harcosaival, valamint a görög és spanyol antifasiszta küzdelem tagjaival.” -Valtozovilag.hu

A mindent tudó statisztikusok szerint 10400 fiatal érkezett Budapestre, 84 országból és ez volt az első találkozó, amelyen az NDK is küldött delegációt.

A keleti blokk bölcs vezérei természetesen a békét, barátságot, szebb jövőt emlegették és a gaz imperialistákat. Nyugati kollégáik a békét, barátságot, szebb jövőt, meg a vörös veszedelmet.

Ekkor már mindenki tudta:

A baltikumi Stettintől az Adriánál levő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le, a kontinens teljes szélességében. E vonal mögött van Közép- és Kelet-Európa ősi államainak összes fővárosa. Varsó, Berlin, Prága, Budapest, Belgrád, Bukarest és Szófia, mindezen híres városok, környező népességükkel abban fekszenek, amelyet szovjet szférának kell neveznem, és így vagy amúgy, de mind ki van téve nem csupán a szovjet befolyásnak, de egy igen erős és egyes esetekben fokozódó mértékű moszkvai irányításnak is.– Részlet Winston Churchill 1946. március 5-i fultoni (USA) beszédéből.

vit-6_1.jpg

Szokás szerint – ahogy ez már számtalanszor beigazolódott a történelemnek hívott össznépi legendárium során – a lelkesedő ifjakat már megint átverték, annak rendje és módja szerint. Itt is, ott is.

Mindig ez volt a jól bevált recept: végy egy sereg lelkes fiatal, dumálj lyukat a hasukba és űrt a fejükbe, ők pedig „holnapra megforgatják az egész világot”. Persze, hogy úgy, ahogy neked, a Nagy Bepalizónak, tetszik.

Ők azt hiszik, valami szép és nemes dologért küzdenek, holott azért lapátolják, amit épp lapátolnak, hogy téged hatalmon tartsanak. Mert a hatalom az, ami számít. És mikor érzed igazán, hogy hatalmon vagy? Ha tapsolnak neked, ha őszintén lelkesednek érted azok a csóró fiatalok, akiket átvágtál a palánkon. A jó magas palánkon, hogy ne is láthassák, mi a valóság.

A valóság, aki te vagy. Mert te vagy a valóság, a kisszerű, pitiáner zsarnok, akinek csak a maga kis, két deka hatalma, meg a zsáknyi pénze számít.

vit-2.jpg

Hogy 1949-ben a zsarnoknak nem két deka hatalma volt? Hogy élet-halál ura volt a bölcs vezér? Ez is csak azt bizonyítja, mennyit nyomott a latban a lelkes ifjak élete, halála. Két dekát. Semmit, vagy szinte semmit. Ők voltak a nép, az örök díszlet és háttér, ami csak azért van, hogy kiemelje az előtérben állók ragyogását. Ők azok, akik sohasem számítanak. Ők azok, akik megszakadnak a melóban, a semmiért. Őket küldik a frontra, háború esetén, hogy meghaljanak olyan célokért, amiket gyakran nem is értenek.

Az örök kisemberek, akiket ki lehet zsebelni, akikbe bele lehet rúgni. Mindezt persze büntetlenül, mert a törvények sosem vonatkoznak a Nagy Átverőkre. Őket csak a hasonszőrűek szokták eltaposni. De azt is csak néha, nagy ritkán. Mert kéz ugye kezet mos, ha te nem pofázol az én bulimba, én se rontom el a tiédet. Az meg kit érdekel, hogy plebsz…

Fogalmazzunk finoman: nekik valahogy, valamiért nem megy olyan jól. Miért menne? Nem arról szól a történelem – tessék szépen utánanézni, elolvasni pár tucat történelmi munkát, vagy épp akármennyit.

vit-3.jpg

Sehol sem írják azt: és azokban az időkben a népnek marha jól ment. Legfeljebb – csínján – így fogalmaznak a társadalom egyéb rétegei is részesültek a haszonból, vívmányokból, satöbbiből. Avagy a nép, a nemzet – ki melyik kifejezést szereti jobban – mindig is a „futottak még” kategóriába tartozott. Vagyis a ménkű nagy többségre említésre is alig méltatandó reszliként tekintettek az elmúlt századokban, évezredekben. Ahogy akkor 1949-ben.

vit-8_1.jpg

A VIT záróünnepségén a Hősök terén a búcsúzásra összegyűlt fiatalok esküt tettek: „Mi, demokratikus ifjak, akik a föld minden részéről érkeztünk Budapestre, a Világifjúsági Találkozóra, együttesen kifejezzük lángoló akaratunkat, hogy boldogságban éljünk, olyan világban, amely nem ismeri többé a nyomort és a háborút!-Valtozovilag.hu

Gyönyörű szavak. Nagyszerű elgondolás. Azóta eltelt hetven év. Tessék mondani, mennyi valósult meg belőle?

Szólj hozzá

Kupalői históriák Tán történelem