2019. aug 06.

Hirosima

írta: Cabe Ferrant
Hirosima

hirosima.jpg1945. augusztus 6-án délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének egy B–29-ese, az Enola Gay, Paul W. Tibbets ezredes parancsnoksága alatt (a gépet Tibbets anyjáról neveztek el) atombombát dobott Hirosimára.

A bombát az amerikaiak Little Boy-nak , vagyis kisfiúnak nevezték el. Ez egy urán 235-ös izotópon alapuló maghasadás elvű, körülbelül 15 kilotonna TNT-egyenértékű robbanó erővel rendelkező atomfegyver volt.

hirosima_enolagay.jpg

A vakító villanással és jellegzetes formájú, gomba alakú füstfelhő kialakulásával kísért atombomba-robbanás a halottak és a romok városává tette Hirosimát. Az atomtámadás az utólagos becslések szerint 90-140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében vesztették életüket.

A háború az európai hadszíntéren véget ért, amikor a náci Németország 1945. május 8-án aláírta a fegyverletételi nyilatkozatot, de a csendes-óceáni hadszíntéren tovább folyt.A japán városokat leromboló gyújtóbombás hadművelet után a szövetséges erők már Japán inváziójára készültek.

Az Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság és a Kínai Köztársaság július 26-án az a potsdami nyilatkozatban határozottan felszólította a japán fegyveres erőket a feltétel nélküli megadásra, „gyors és teljes pusztulással” fenyegetve.

Az ultimátumot a szigetország kormánya figyelmen kívül hagyta.

Pedig az amerikaiak nem beszéltek a levegőbe…

1945 augusztusára a Manhattan terv már túl volt az atombomba kifejlesztésén és tesztelésén. Az amerikai légierő 509. összetett csoportja már rendelkezett olyan, a Silverplate fedőnév alatt felkészített B–29 bombázókkal, amelyek képesek voltak a bombát eljuttatni a Mariana-szigeteki Tinianon található támaszpontról Japánig.

Mivel, mint ez várható volt, Japán nem reagált, ezért Harry S. Truman amerikai elnök elrendelte a bombázást.

A Hirosima ellen végrehajtott atomtámadás után három nappal, 1945. augusztus 9-én délelőtt 11:02-kor az amerikai Bockscar nevű B–29-es bombázó egy Fat Man típusú, plutónium töltetű atombombát dobott le Nagaszakira. A robbanás ereje körülbelül 21 kilotonna TNT erejének felelt meg.

Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el a bombázások hatásainak következtében, nagyjából felük a bombázás napján.

Ez volt a második (és hála Istennek, eddig az utolsó) háborúban bevetett atomfegyver,

Augusztus 15-én, hat nappal Nagaszaki bombázása után, és hét nappal a Szovjetunió Japánnak szóló hadüzenetének bejelentése után, Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek.

A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel hivatalosan is lezárva a második világháborút.

hirosima-romok.jpg

Azon, hogy mekkora szerepe volt a megadásban az atombombák bevetésének, máig vitatkoznak. A felvetődő erkölcsi, etikai, morális kérdések meg…

Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák Tán történelem