2016. nov 27.

A háború és a béke lényege

írta: Cabe Ferrant
A háború és a béke lényege

kolyok-800.jpg

Ez a kép rátapintott a lényegre. Minden rohadt, tetves háború lényegére.

Mikor mindenféle "magasabb" célok miatt emberek szenvednek és halnak meg.

Kevés ocsmányabb dolgot tudok elképzelni, mint annak a politikusnak és/vagy magas rangú katonatisztnek a pofáját, aki ilyen srácokat a harctérre küld, hogy meggyilkoljanak hasonló krapekokat, akiket nem is ismernek.

És mindezt miért?

A történelem kezdete óta számos baromságot felhoztak már a háborúk okaiként, de ha alaposan megvizsgáljuk az okokat, mindig leredukálhatok kettőre: hatalom és/vagy pénz.

Ennyi. Erről szól az egész, a bírvágyról, meg a cezaromániáról.

És a hős vezéreket, diktátorokat nem diliházba csukják, hanem szobrot állítanak nekik...

Nooormális?!

Persze csak óvatosan. Egy védekező háború is pont ilyen szörnyű. De azt néha muszáj csinálni... Mert ha nem vállalná fel a megtámadott fél a védekezést, csak még rosszabb lenne.

Azt értem, hogy az uralkodóknak (és itt mindegy, hogy király, führer, vagy köztársasági elnök) a nép, nemzet csak egy alaktalan massza. Még azt is megértem, hogy más szempontok szerint szemléli az életet, a valóságot. Csak azt nem értem, az eszét, a szívét hol hagyta. Egyetlen ember fájdalma, szenvedése, halála is túl nagy ár bármiféle ideológiai, vagy gazdasági cél eléréséért.

Nem értem, hogy tud nyugodtan ülni a bunkerében, vagy az elnöki palotájában – mikor, hogy – és intézni az ügyeit, mikor miatta emberek kínlódnak. A legfélelmetesebb az egészben az, hogy ehhez még csak háború sem kell. Egy kellően idióta politikus - némi lelkiismeretlenséggel felvértezve -, százezrek, milliók életét teheti tönkre. Mert nem látja a lényeget. A lényeg nem a gazdasági mutatókban búvik meg és nem a sajtó hirdeti, mikor ír a „nagy vezérről”, meg hasonszőrű társairól.

A lényeg az utcán látható, meg munkahelyeken és millió egyéb helyen, ahol emberek vannak. Jól élnek, boldogok? Vagy csak kínlódnak?

Nem ártana folyamatos önvizsgálatot tartaniuk a főokosoknak, aznap mennyit tettek az ő népük boldogulásáért.

Mert a tévedések elkerülése véget: minden egyes hülyét, aki harcba küldte az ártatlan vágómarhákat, eredetileg azért választották meg, támogatták a hatalomra kerülésében, hogy jobbá tegye a választói, támogatói életét. Ha erre nem képes, akkor mit keres ott, ahol van? Ha egy utcaseprő nem végzi el a feladatát, ha szemetes marad az utca, először letolják, később, ha tovább bénázik, kirúgják. Ha egy generalisszimusz nem teszi, amit tennie kéne, nem gebed meg azért, hogy országának polgárai boldogabbak lehessenek, akkor esetleg szobrot állítanak neki. Bekerül a a történelemkönyvekbe és az utókor – hálás, vagy nem – tanulja, elemzi „dicső” tetteit.

És indok, süket duma mindig akad elég, hogy miért tolnak ki az egyes emberekkel, vagy komplett társadalmi csoportokkal. Az aktuális megmagyarázó ember széttárja kezeit, és sorolja: a nemzetközi helyzet fokozódik, és nincs pénz, mert az elmúlt negyven év hibái meg az előző kormányok hibái, meg az eljövendő kormányok hibái…

Az érthetőség kedvéért – hogy egy átlagos vezető, vagy egyéb tótumfaktum is képes legyen felfogni – egy történet:

Jó régen volt, még igen ifjonc voltam, mikor, hogy a suli mellett keressek kis pénzt, elmentem valahová rakodni. A meló az volt, hogy szép nagy krumpliszsákokat kellett kihordani egy raktárból és felpakolni kocsikra. A zsákok eleinte könnyűek voltak, aztán, ahogy múlt a nap, egyre nehezebbeknek tűntek.

Volt, aki nem bírta a zsákokat. Ezeket gyorsan elküldték. Volt, aki belefáradt a melóba, ez vagy maga kérte ki a pénzét és lépett le, vagy őket is elküldték. Volt, aki lógott, „amerikázott” – ahogy akkoriban mondták -, előbb-utóbb ezeket is kiszúrták és elküldték a bánatba.

És ez a normális…

Csak a falvak, városok, országok vezetőire nem vonatkozik ez a szabály. Ők valahogy az idők kezdete óta kimaradnak a szórásból.

Pedig ez a marhaság sokkal veszélyesebb az emberiségre, a Föld nevű bolygóra, mint a környezetszennyezés karöltve az általános felmelegedéssel. És nem kell aktuálpolitikát keverni a dologba, az alábbi roppant egyszerű szabály az emberiség nevű társasvállalkozás fennállása óta, minden valaha volt és minden eljövendő, bárhol megtalálható vezetőjére igaz: ha nem azon munkálkodik, hogy a lehető legtöbb embernek, a lehető legjobb legyen az ő vezetése alatt, az nem vezető. Csak ballaszt.

 

 

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák