2016. okt 21.

A mesterséges intelligencia zöldborsóban mérve

írta: Cabe Ferrant
A mesterséges intelligencia zöldborsóban mérve

artificial-intelligence.jpg

Helyes és hasznos dolog a mesterséges intelligencia kutatásán és létrehozásán fáradozni egy bolygón, ahol természetes intelligencia nem létezik.

A mesterséges intelligenciától való félelemmel viszont tökéletesen egyetértek, hiszen óriási csapás lehet az intelligencia megjelenése egy olyan világban, mely eddig – hosszú évezredeken, évmilliókon át (Nem kívánt törlendő!) – nélkülözte azt.

Állításomat, hogy természetes intelligencia nem létezik ezen a bolygón, két fontos és jelentős forrásra alapozom, úgy, mint: a tévéhíradókra és az internetre. Javaslom, mielőtt valaki vitába szállna velem, nézzen meg pár híradót a tévében, valamint szörfölgessen kicsit a neten. Ne hagyja ki a közösségi oldalak böngészését sem!

Ha eme egyszerűen kivitelezhető ellenőrző kísérlet elvégzése után is úgy véli, hogy akad az intelligenciának bármilyen mákszemnyi nyoma ezen a planétán, úgy: Ön tévedett. Vagy elnézett valamit. Esetleg: nem is nézett utána semminek.

Mert: Látta azt a hírt, hogy…? Olvasta azt a bejegyzést, miszerint…?

A fenti pontok helyére bármelyik tetszőleges hír, bejegyzés, poszt, fittyfene behelyettesíthető.

Na, ugye.

Nem akarok olcsón demagóg lenni és arra hivatkozni, hogy miközben egyes helyeken zenés, táncos összejövetek keretében dobják ki a fölös kaját, addig a világ más részein igen csekély eleganciával halnak éhen. Mindenki tudja, hogy ez így van. Azt is tudja mindenki, hogy ha lop valaki egy szelet csokit a boltból, azt akár sittre is vághatják, ha viszont milliárdokat síbol el, azért akár kitüntetést is kaphat.

Állítólag – én nem tudom, nem értek hozzá – az intelligencia egyik, ha nem legfontosabb jellemzője a logikus gondolkodás. Nosza, olvasson végig egy hivatalos levelet, hallgassa meg bármelyik politikus beszédét, de ha nagyon alapos akar lenni, nézze át a nyomtatott és elektronikus sajtót is. Ha bárhol, bármi nyomát találja a logikának – kivéve a logikai fejtörőket – Ön nyert. Ezt nyugodtan kijelenthetem, tudván, hogy erre kisebb az esélye, mint hogy egyszerre lesz ötöse a lottón, fut be a lova az epsomi derbin és nyeri meg a bolita nevű, illegális sorsjátékot New York spanyol negyedében.

Egyesek szerint az intelligencia jól mérhető és körülhatárolható dolog, mások meg más véleményen vannak. Egy a biztos: bármelyik félnek is van igaza, mindenesetre – több-kevesebb sikerrel – mérni próbálják. Hogy milyen eredménnyel, az a nürnbergi per néven elhíresült esemény példázza a legjobban. Korabeli szakemberek intelligenciateszteket töltettek ki a vádlottakkal – és milyen a világ! – a legtöbbnél igen magas, azaz meglepően jó értékek jöttek ki. Na, mármost, abban remélem, egyetérthetünk, hogy intelligens ember nem indít háborúkat, meg nem akar kiirtani másokat. Mert van annyi esze, hogy ne tegye. Mert tudja, hogy az ilyesmiből sose sül ki semmi jó.

Tehát, akkor és ott bebizonyosodott, hogy a tesztek még negyedkiló zöldborsót sem érnek. De, azóta is lelkesen alkalmazzák őket… Nem a nürnbergi vádlottakat – bár utánuk is lenne kereslet bizonyos körökben -, hanem a teszteket.

Szinte látom, hogy valaki a homlokára csap, és megjegyzi:

- Ez a marha – itt rám gondol – keveri az intelligenciát az erkölcsi érzékkel, az etikus viselkedéssel.

Nem keverem. Az etika része az intelligenciának, olyan fontos része, hogy ha hiányzik belőle, hát eldobható az egész, mint egy kiürült pet palack. Ami – mármint a pet palack - mellesleg szintén az intelligencia diadala. Vagy nem. Létrehozunk valamit, amiben rövid ideig tárolunk másvalamit, hogy aztán jó sokáig funkcionálhasson, mint szemét és gondot okozzon a megsemmisítése. Logikus.

Nem akarom tovább nyújtani a dolgot. Hosszú írásokat – néhány elvetemülttől eltekintve – a kutya sem olvas el. Illetve, tán a kutya elolvassa. Ha már traktort vezetni tudnak a kutyák – magam láttam az interneten -, akkor nem sokáig kell várni rá, hogy elugassák a véleményüket a napi sajtóról. Ahogy mások is teszik…

Végső következtetésként: ha már Természet Ősanyánk – avagy a Jóisten – megfeledkezett arról, hogy intelligenciát létrehozzon e vidám árnyékvilágon, legalább mi tegyünk valamit ez ügyben. Aztán, ha következményekből kifolyólag megesz a fene minket, hát így jártunk.

Szólj hozzá

Szatíra Fősodor Tán tudomány