2016. aug 21.

Szenzációs régészeti lelet!

írta: Cabe Ferrant
Szenzációs régészeti lelet!

asas.jpg

Szenzáció! Szenzációs leletről értesült minden jobb helyről kiküldött tudósítónk! Kajánszeklőcén, a főtéri Béka-szobor mellett, kútfúrás során megtalálták *** (Törölve: a Cenzor) lejtmeneti demokrata és megélhetési politikus becsületét! A mintegy negyedszázad a föld mélyén nyugvó lelet állapota a körülményeknek megfelelő, erősen megkopott, helyenként hiányos.

Fellenghzeössy Eduárd, kútfúró mester így nyilatkozott a lelet kapcsán:

- Sosem gondoltam volna, hogy ilyesmire akadok meló közben. És pont a béka hátsó fertálya alatt…

A lelethez természetesen kiszálltak a Kupakői Régészeti Intézet munkatársai. A feltárást vezető Wiharlassan Boglárka így nyilatkozott:

- Számunkra is nagy meglepetést okozott a lelet. Feltételezéseink szerint *** (Törölve: a Cenzor) lejtmeneti demokrata és megélhetési politikusnak nincs és soha nem is volt becsülete. De ilyen a tudomány… Néha mi is tévedhetünk, de ilyenkor természetesen revideáljuk nézeteinket. Most már határozottan kijelenthetjük: évtizedekkel ezelőtt ** (Törölve: a Cenzor) lejtmeneti demokrata és megélhetési politikusnak is volt becsülete, igaz már akkor is az erős elhasználtság jelei mutatkoztak rajta. Valószínűleg azért rejthette el ide, hogy senki se lássa milyen elrémisztő állapotban. A szándékos elrejtés ideája mellett szól az is, hogy így nem kellett többé magával hordania, nem nyomasztotta a lelkiismeretét, nem gátolta meg üzelmeiben.

Következő nyilatkozónk a helybéli, Becsületsüllyesztő nevű, 32. számú mennyiségi borozó egyik vendége:

- Persze, hogy ismertem az a csótányt. Már akkor se bíztam volna rá öt forintot apróban. Tudja az a típus volt, aki kiissza az ember poharából a fröccsöt, mialatt a fröccs tulajdonosa kiballagott vizelni. Az még csak hagyján, hogy mindenkit pumpolt, de a büdös életben egy fillért vissza nem adott senkinek. Sodzkrepák néni – szerényt Isten nyugosztalja – mindenkinek mesélte róla, hogy több ízben is kilopta a párnája, a feje alól a szerény kis nyugdíját, míg nála lakott albérletben.

A borozó másik vendége, Haunkolomér Lojzi, okleveles zsivány és okirat hamisító, ezeket mondta:

- Már hogyne ismertem volna azt a disznót! Tőlem vette az érettségi bizonyítványát két hízott libáért, így sikerült bejutni az egyetemre. De sokra is vitte, tanult ember lett, neki már nem kell félnie attól, hogy sittre vágják, ha lenyúl pár milliárdocskát.

Egy ismeretlen járókelő csak ennyit fűzött hozzá:

- Ki gondolta volna, hogy valaha volt becsülete!

A lelet további sorsát illetően Wiharlassan Boglárka a következőket mondta:

- Természetesen, mint becsületes megtalálókban, felmerült bennünk, hogy visszaszolgáltatjuk azt jogos tulajdonosának, de elvetettük a gondolatot. Mit is kezdene egy ilyen lepukkant, viharvert holmival. Ténykedéséből amúgy is világosan kitetszik, hogy remekül megvan nélküle. Inkább kiállítjuk a múzeumunkban, örök mementóul, hogy voltak az országban olyan idők is, mikor még egy politikusnak volt becsülete!

Mint képünkön látható, az ásatás – a hatóság szigorú felügyelete alatt - még folytatódik… Ki tudja, mit rejt még a föld mélye?

 Kép: Képes Pesti Hírlap, 1934. január 27., A baseli bankrablók holttesteinek megtalálása

Szólj hozzá

Fősodor Kupalői históriák A világ rükvercben